Informatie Hoornse Ponydag op woensdag 17 juli!

Schrijf je nu in voor het leukste evenement van het jaar in Hoorn!

Programma:

Woensdag 17 juli organiseren wij weer het leukste evenement van het hele jaar in de Hoornse binnenstad. De Hoornse ponydag trekt al veertig jaar duizenden bezoekers naar de stad en staat garant voor veel lachende gezichten.

En jij kunt daar deel van uit maken. De dag begint met diverse keuringen, daarna is het tijd voor de openlucht ponylunch en vervolgens maken we ons op voor de grote en spectaculaire verkleedshow. Dan volgen er nog de mini-hemdenrace en we sluiten de dag af met een stadsoptocht.

Onderdelen waar je je voor kunt opgeven:

  • Programma keuringen
  • Openlucht ponylunch
  • Showblok (thema: HOORN IN DE GOUDEN EEUW!)
  • Hemdenrace
  • Afsluitende stadsoptocht

Grofweg zal de dag plaatsvinden tussen 11 en 5 maar omdat er een combinatie met een ringsteekevenement plaatsvindt, kunnen we nog geen exacte  tijden doorgeven.

Te gaan tot het startsein:

De REGELTJES....

We maken geen onderscheid in stokmaten maar in leeftijd van de deelnemers. Het is wel gewenst dat de pony’s in volgorde van schofthoogte (ongeveer) het parcours opkomen.

Junioren – deelnemers tot 12 jaar

Gevorderden – deelnemers vanaf 12 jaar

Stalruimte voor pony’s en trailers: op de Veemarkt aan beide kanten uitgezonderd het deel Baanstraat tot aan Spoorstraat, dit blijft open voor verkeer. Auto’s zoveel mogelijk elders i.v.m. beschikbare ruimte (stationsterrein).

Je kunt je melden bij de jurykramen op het Dal (bij Snackbar Judith), iedereen ontvangt ’s morgens bij het inschrijven een nummer voor aan het hoofdstel van de pony. De hoofdstelnummers dienen na afloop bij de jury te worden ingeleverd. Je ontvangt dan een vaantje ter herinnering aan de dag.

Begeleiders en ruiters moeten goed schoeisel aantrekken en geen slippers!

Het verzoek is om veel ruimte te laten tussen jou en je voorganger en het parcours helemaal af te lopen. We willen geen schoppende pony’s en huilende ruiters. Dit moet een feestdag zijn!

Bij de Hemdenrace is het verboden om met een pony meerdere deelnemers mee te laten doen. Ook zijn zwepen en sporen uit den boze (dit laatste geldt voor alle onderdelen).

Een cap is verplicht bij alle onderdelen waarop op de pony wordt gereden.

We hangen waterblokken op met slangen eraan zodat je water kunt pakken (op de kop van de Gouw bij Hemels en bij de kerk op de Veemarkt) en we zetten limonade neer, dat mag je zelf pakken. Het enige wat we van je vragen is om geen rommel op straat achter te laten maar rotzooi in de afvalbakken gooien.

EHBO: tegenover de jurykraam bij Coenstad.

Dan nog twee praktische vragen:

Mocht je pony poepen op het stalterrein (de Veemarkt), schuif het dan niet tussen de hekken maar gewoon in de goot op straat, daar komt ’s middags namelijk de veegwagen en die kan niet tussen de hekken vegen.

Gooi je afval en je rommel in de prullenbak en help ons mee met het netjes achterlaten van het gebruikte terrein. Dit scheelt veel ergernis en wordt zeer op prijs gesteld door de organisatie en de vegers!

Jouw gegevens

 

Gegevens van je pony

 

Waar ga je aan meedoen?

 

Verificatie (tegen de spam).

Keuring Bestgaande Pony

Bij de keuring voor bestgaande pony moeten de Gevorderden in wedstrijdtenue met witte handschoenen verschijnen en worden de rijvaardigheden zwaarder beoordeeld. Dat betekent niet dat de jury dit bij de Junioren niet waardeert maar het wordt iets minder belangrijk gevonden!

Er wordt gekeken of je harnachement goed passend en in goede conditie is, naar je rijvaardigheid in stap en draf, je omgang met je pony en je interactie op het parcours ten opzichte van de andere deelnemers.

Recreatiekeuring

Bij de recreatiekeuring wordt gekeken hoe jouw pony met je meeloopt aan de hand, of hij netjes getoiletteerd is, de hoeven goed zijn bijgehouden en of jij je correct gedraagt ten opzichte van de pony. Als monsterknecht breng je je pony op zijn voordeligst bij de jury voor.

Ook voor de beste monsterknecht hebben we twee prijzen, ook daar geldt dat er bij de Gevorderden zwaarder beoordeeld wordt dan bij de Junioren.

Ponylunch

We maken twee tafels, een rij voor het zebrapad en een rij na het zebrapad. Zo kun je altijd nog wisselen van plek als je pony vervelend doet of iets dergelijks. Het is de bedoeling dat je rondjes blijft lopen om de tafels heen tot de speaker het sein geeft dat je aan tafel mag! Een kleine tip: breng de allernoodzakelijkste versieringen bij je pony vast aan voor de show want je hebt nog een half uur om je outfit helemaal in orde te maken na de lunch!

Verkleedshow

Leef je uit en laat zien waarom jij (of je pony) van Hoorn houdt! Alles mag en de mooiste combinaties worden beloond met een prijs.

Hemdenrace

Spanning en spektakel!

Een spectaculaire wedstrijd voor Shetlandpony’s en maximaal 16. Iedere deelnemer start twee keer (1x links en 1x rechts) en de verliezer na twee races ligt eruit en de winnaars rijden vervolgens tegen elkaar (2x starten: 1x links en 1x rechts) waarna de verliezer weer uit de wedstrijd gaat. De verliezers mogen met pony buiten de hekken hun favorieten aanmoedigen.

Stadsoptocht

We hebben weer van alles in de stad, honden, ganzen, schapen, varkens, ezels en natuurlijk jullie met de pony’s. We willen graag met alle dieren en begeleiders een ronde te doen als afsluiting door de stad. Daartoe verzamelen we ons op de Gedempte Turfhaven, daar formeren we een optocht en dan gaan we over Gedempte Turfhaven, Breed, Grote Noord, Roode Steen (met een extra rondje voor de terrassen langs), Kerkstraat, Nieuwstraat, Gouw en weer terug op de Gedempte Turfhaven.

Op Facebook!